Bedőlt hitelek Magyarországon: hét éve nem pipáltunk ilyet

Portfolio.hu: 2017. augusztus 26. 07:30

“Hét év után először 10% alá csökkent a 90 napon túl nem teljesítő lakossági hitelek aránya a magyar bankrendszerben. A második negyedévben mintegy 70 milliárd forinttal 496 milliárd forintra csökkent a komoly késedelemmel bíró lakossági hitelek állománya, a pozitív változás mögött azonban ezúttal is jórészt követelésértékesítés (valószínűleg az UniCredit 42 milliárd forintos csomagja) áll. A bedőlt hitelek problémája tehát egyre kevésbé a bankok baja, a belőle származó szociális feszültség azonban ettől még nem oldódik.”

Bedőlt hitelek Magyarországon: hét éve nem pipáltunk ilyet
A statisztikák szerint két olyan hiteltípus van, ahol nagyon nem oldódott meg a probléma: az autóhiteleknél több mint 29%, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél 19% feletti az NPL-ráta.
Bedőlt hitelek Magyarországon: hét éve nem pipáltunk ilyet
A kisebb csomagok értékesítése mellett három nagy tranzakció érintette az utóbbi negyedévekben a nem teljesítő hitelek állományát:

  • az Axa Bank lakossági jelzáloghitel-portfóliójának részeként a rossz hiteleket is megvásárolta az OTP Bank (ez a teljes szektor NPL-állományán persze nem változtatott, csak a bruttó tranzakciós adatokban jelent meg),
  • az Erste Bank 19 milliárd forint körüli összegért értékesített az Intrum Justitiának egy nem publikus méretű állományt,
  • az UniCredit 42,7 milliárd forintnyi jelzáloghitel-állományt adott el a Balbec Capital és az APS Holding által kezelt alapknak.

Előbbi két tranzakció a tavalyi utolsó negyedévben került bele a jegybanki statisztikákba, utóbbi pedig, úgy tűnik, az idei második negyedévben. ”

A teljes cikk erre a forráslinkre kattintva elérhető.
Tetszett a bejegyzésünk? Ossza meg ismersőseivel:

Van kérdése?

Jöjjön el a személyes konzultációra!

További információért kattintson a zöld gombra:

Érdekel a személyes konzultáció!