Bíróság támadja az AB-on a 6/2013 PJE egyik pontját

Eljárás típusa:

Bírói kezdeményezés (egyedi normakontroll eljárás)

Az indítvány lényege:

Az indítványozó bíró – az Abtv. 25. § alapján, az eljárás felfüggesztése mellett – a 6/2013. Polgári jogegységi határozat III. fejezet 1. pontja alaptörvény-ellenességének megállapítását és alkalmazása kizárásának elrendelését kérte az Alkotmánybíróságtól.
A bíróság előtti perben a felperesek végrehajtás megszüntetését kérték arra hivatkozással, hogy a végrehajtani kért követelés érvényesen nem jött létre. A követelés alapját svájci frank alapú kölcsönszerződés képezte, amely a devizatörvények hatálya alá tartozott. A felek arra hivatkoztak, hogy a kölcsön mögött nem deviza, hanem forintforrás állt.
Az indítványozó bíró álláspontja szerint a jogegységi határozat hivatkozott része sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot. A jogegységi határozat egyedi szerződések, szerződési rendelkezések érvényességének vizsgálatára nem alkalmas, az egyes szerződések, egyes szerződéstípusok egyedi megvizsgálása, egyedi, illetve többlet tényállási elemek feltárása, értékelése csak a konkrét perekben lehetséges. Az indítványozó bíró kéri az Alkotmánybíróság állásfoglalását abban, hogy a jogegységi határozatnak csak a rendelkező része, vagy az indokolás minden mondata is kötelező a bíróságra nézve, különösen akkor, ha összetett, több kérdést is érintő határozatról van szó, s az indokolás egyes pontjai egymásnak ellentmondó tartalmakat fogalmaz meg.

A teljes alkotmánybírósági beadvány a képre kattintva olvasható:

Forrás: http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu

Tetszett a bejegyzésünk? Ossza meg ismersőseivel:

Van kérdése?

Jöjjön el a személyes konzultációra!

További információért kattintson a zöld gombra:

Érdekel a személyes konzultáció!