Csaknem hétezer kilakoltatás történt két év alatt

Forrás: mno.hu HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ 2017. december 8., péntek 15:06, frissítve: péntek 16:15

Az elmúlt évekhez képest már tavaly példátlan mértékben nőtt a kilakoltatások száma, idén pedig még több család került az utcára – értesült a Magyar Nemzet. A rekord hátterében többnyire a devizahitelek miatt bajba került adósok fizetésképtelenné válása áll. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar már csaknem minden idei adatát összesítette – 95 százalékos a feldolgozottság –, ez alapján kiderült, hogy 2017-ben 3636 kilakoltatást foganatosítottak az önálló bírósági végrehajtók. Ez azért érdekes, mert tavaly ez a szám – a köztestület korábbi tájékoztatása alapján – nem haladta meg a 3100-at.

Idén a legtöbb adósnak, összesen 2327-nek azután kellett távoznia lakásából, hogy a tartozása ügyében eljáró önálló bírósági végrehajtó elárverezte az ingatlanát – ez a szám egy évvel korábban még nem érte el az 1500-at. A bajba került családokat 1110 esetben bírósági határozat alapján lakoltatták ki. Igaz, némileg árnyalja a képet, hogy utóbbi esetben 335 alkalommal a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére indult a kilakoltatás, így ezek a családok – a végrehajtók tájékoztatása szerint – bérlőként tovább maradhattak az ingatlanjukban. Azonban ha ezt kivonjuk az összes kilakoltatás számából, még akkor is több ingatlankiürítés történt idén, mint tavaly.

A hatósági személyeknek idén is akadt dolguk az önkényes lakásfoglalókkal szemben, összesen 172 alkalommal kellett intézkedniük a jogosulatlan lakáshasználókkal, tavaly 260 ilyen eset volt. A legalacsonyabb számban, mindössze 27 alkalommal történt olyan kilakoltatás, ahol a végrehajtást kezdeményező pénzintézet eladta az ingatlant adósa feje fölül, ez esetben a végrehajtónak csupán az ingatlan kiürítéséről kellett intézkednie.

A köztestület nyilvántartása alapján a lakáskiürítések száma a korábbi évek statisztikáihoz viszonyítva is kirívóan magas volt az elmúlt két évben. A 2016-ban lebonyolított 3100, illetve az idén véghez vitt 3636 kilakoltatáshoz képest 2012-ben egész évben mindössze 700 lakóingatlant adtak birtokba árverést követően. Ez a szám 2013-ban 550-re csökkent, 2014-ben pedig kilakoltatási moratórium lépett életbe a devizahitelesekre vonatkozó törvények alapján….

A teljes cikk erre a forráslinkre kattintva olvasható

Van kérdése?

Jöjjön el a személyes konzultációra!

További információért kattintson a zöld gombra:

Érdekel a személyes konzultáció!