Az ügyfél még 2008-ban vett fel svájci frankos személyi kölcsönt az Erste Banktól. Amikor  a törlesztők megugrottak nem tudta fizetni a hitelt, így a bank felmondta a szerződést és eladta a követelést a Dunacorp Faktorháznak. Mivel az ügyfél a szokásos zaklatások és fenyegetések ellenére továbbra sem fizetett, a követeléskezelő cég fizetési meghagyásos eljárást indított és az ügyfél kézhez kapta a  hírhedt MOKK-os levelet.

Az adós tudta mit kell tenni, a  MOKK levélre válaszul szabályos ellentmondást postázott határidőn belül és ezzel elkerülte az azonnali végrehajtást. Az ügy perré alakult, ahol a  Dunacorp lett a felperes, az adós pedig egy jó ügyvédet fogadott, aki fogást talált a faktorcégen. Mind az első fokú, mind a másodfokú bíróság az ügyfélnek adott igazat.

A Dunacorp ott hibázott, hogy az eredeti kölcsönszerződésben az szerepel, hogy a folyósítás CHF-ban, de a kölcsön megfizetése Forintban történik.  A  bíróság hiába kérte a Dunacorpot, hogy határozza meg Forintban törlesztőrészletet. Mivel többszöri bírói felhívásra sem tett eleget annak Forintban történő meghatározásra, így:

“A bíróság alaposnak találta az alperes azon hivatkozását, hogy a felperes alappal tőle tartozását CHF-ban nem kérheti.”

A Miskolci Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerőre emelkedett. Az alábbiakban közzétesszük a másodfokú ítélet teljes szövegét.

Ha Önnek is felmondták az ingatlanhitelét és szeretne a  bankkal megegyezést kötni, kérdezzen azoktól a szakértőinktől, akik a fenti megállapodást is tető alá hozták. Jelentkezzen itt a narancssárga gombra kattintva:

- Nem tudja fizetni hitelét?
- A bank már felmondta a szerződését?
- Végrehajtás indult Ön ellen?
- Fogalma sincs, hogy mit csináljon?