Tíz év alatt 40 százalékkal is emelkedhet a lakáshitel törlesztőrészlete

Forrás: MNO, Hajdú Péter.

A következő tíz évben a változó kamatozású lakáshitelek után fizetendő kamat akár négy százalékkal is nőhet – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) stabilitási jelentésének egyik ábrájából. A Bankmonitor.hu elemzése ennek kapcsán arra mutat rá, hogy csaknem negyven százalékkal is emelkedhet a változó kamatozású lakáshitelek után fizetendő havi törlesztőrészlet. A jegybanki példában ötmillió forintos, húsz évre fölvett lakáshitel jövőbeli kamatozására állítottak föl egy hipotézist. Az egyszerűség kedvéért nem a szokásos 3-6-12 havonta változó kamatozással számoltak, hanem havonta újraszámolták a törlesztőrészleteket. A kalkuláció szerint 3,6 százalékos volt az induló kamat, amely a tizedik év végére csaknem négy százalékponttal, 7,4 százalékra emelkedett, azaz a kamat mértéke több mint kétszeresére nőtt.

Az MNB számítása szerint a havi induló törlesztőrészlet 29 ezer forint lenne, amely tíz esztendő alatt 40 ezer forintra emelkedik, azaz 38 százalékkal lesz magasabb, mint az első havi fizetéskor volt. De a jegybank szakértői a most vázolt normál kifutásnál rosszabb verziókkal is számoltak. Ezek szerint ha valamilyen válság vagy egyéb nem várt esemény következik be, akár extra kamatemelkedésre is sor kerülhet. Ezek közül a legkedvezőbbek is további törlesztőemelkedést jelenthetnek. Ha csak egy százalékkal lesznek magasabbak a kamatok a fent részletezett mértéknél, akkor a havi fizetési kötelezettség a tizedik év végére 42 500 forintra nő. Ha pedig két százalékkal növekednek a kamatok, a törlesztőrészlet 45 ezer forintra emelkedhet.

Annál is inkább érdemes most végiggondolni a lakásvásárlást tervezőknek, hogy milyen kölcsönt vesznek föl, mert éppen az elmúlt hónapokban nőtt meg a hitelfelvételi kedv. A nyár vége óta tapasztalt banki versenynek köszönhetően pedig extra olcsón lehet már hitelhez jutni. Ahogy korábban már írtuk, illetve hitelszakértők is felhívták rá a figyelmet, most mindenképpen hosszabb kamatperiódusra nyújtott hitelt érdemes fölvenni. Tavaly januárban például még 5,7 százalékos kamattal ajánlottak öt évre rögzített kamatozású hitelt a bankok, most ugyanakkora fizetési kötelezettséggel tíz évre vagy akár ennél hosszabb időre, a teljes futamidőre is rögzíthető a törlesztőrészlet. Ha ugyanis most igényli valaki az öt évre rögzített kamatozású kölcsönt, mindössze 3,6 százalékos kamatot kell fizetnie utána, vagyis a 2016. januári mértéknek még a kétharmadát sem éri el a jelenlegi kamatszint. De a fogyasztóbarát bankhitel bevezetése óta bekövetkezett kamatesés …

A teljes cikk erre a forráslinkre kattintva olvasható.

Van kérdése?

Jöjjön el a személyes konzultációra!

További információért kattintson a zöld gombra:

Érdekel a személyes konzultáció!